Mats Thorners reportage om Stabil

 
Företaget grundades av Jan Karlsson som på dagarna kör för Skövde grävmaskin och på kvällar och helger tillverkar kamerastativ åt den svenska fotografeliten.
 
Det var en ren tillfällighet att han började med tillverkningen men det är numera en hörnpelare i hans yrkesmässiga vardag. Jan Karlsson är en mångsidig man vars kamerastativ ”Stabil” har blivit en bästsäljare.
 
Företagets verkstad finns intill Skövdes fjärrvärmeverk och där har Jan all sin utrustning som han använder till Stabilserien.
 
Vägen fram till kombinationen gräventreprenad och kamerastativ har varit brokig och gett varierade erfarenheter. Jan började som anställd grävmaskinist i slutet av 60-talet, men köpte sin första egna maskin några år senare. Och det var i de här sammanhangen som hans fallenhet för konstruktion och praktisk problemlösning kom till uttryck. Grävmaskinsjobbet ledde till att han var med och utvecklade en hydraulisk stolpressare långt innan sådana hjälpmedel var i allmänt bruk. Med sjuårig folkskola i botten satte han sig vid konstruktions- och ritbordet fler gånger och skaffade så småningom eget patent på stolpressaren, liksom på en tjälbrytare.
 
Jans arbete med konstruktion fortsatte. Han utformade bl a en pallgaffel för montering på Moelvens mobilkran. Hans konstruktion blev en framgång och Jan fick del i försäljningsintäkterna. De blev senare grundplåten för den egna verkstadsbyggnaden och för att börja med stativtillverkningen.
 
Kamerastativet Stabil är en produkt som ursprungligen utvecklades av Jans far tillsammans med andra fotografer. Stativet fick mycket beröm och blev omskrivet i en fototidning vilket ledde till så många beställningar att leveranstiden var över 1 år under en period. – Efter att Jans far gick bort för några år sedan tog Jan över tillverkningen.
 
Framgångarna med Stabil beror bl a på deras stabilitet. De tål upp mot 15 kilo tunga kameror och objektiv och man behöver inte oroa sig för att skakningar och oskärpa ska uppstå. De är huvudsakligen tillverkade i amerikansk ek, vilket höjer deras kvalitet ytterligare. Ett trästativ är mycket behagligare att hantera än ett i metall – de är dessutom vackra att se på!
 
1998 jämförde tidningen Foto över 40 olika kamerastativ i ett test. Jan Karlssons stativ fick betyget ”toppklass” och det är ju oslagbar reklam! Det året sålde han över 100 stativ efter direktbeställningar från fotografer i hela Norden.
 
Tillverkningen är ett bra komplement till Jans entreprenadrörelse, trots att det medför mycket arbete. Tillverkningen och marknadsföringen av stativen innebär t ex omväxling. Jan besöker regelbundet fotomässor för marknadsföringens skull och många fotografer hör av sig för att få mer information om stativet eller för att föreslå förändringar och förbättringar. Synpunkterna, förslagen och idéerna från fotograferna gör att stativet utvecklas hela tiden.